Zachowanie walorów smakowych, odżywczych oraz estetycznych żywności
Duża odporność na wilgoć, powietrze i tłuszcze
Przechowywanie zarówno w temperaturze pokojowej, jak i w lodówce lub zamrażarce
Idealne do porcjowanych ryb, mięsa, plastrów sera i wyrobów cukierniczych
Zgodność z restrykcyjnymi normami dotyczącymi produktów mających kontakt z żywnością, najbardziej rozpoznawalny certyfikat w branży – BRC/IoP (British Retail Consortium i Institute of Packaging)
Charakteryzują się obniżoną zawartością plastiku przy zachowaniu specjalnych właściwości barierowych. Bazę tacki stanowi obustronnie zadrukowany karton. Jego górna część jest dodatkowo zalaminowana specjalną folią, która może być przeznaczona do kontaktu z żywnością.
Karton wykorzystany do produkcji tacek skin pochodzi z odnawialnych źródeł. Dzięki przemyślanej konstrukcji ilość użytego plastiku i materiałów petrochemicznych w finalnym opakowaniu jest znacząco obniżona. Ważnym aspektem jest też fakt, że docelowy użytkownik (po zużyciu produktu) może z łatwością oddzielić folię od kartonu i oba komponenty wyrzucić do odpowiednich pojemników do segregacji odpadów.